Zaostřeno na Guláš

Jak vybrat správný kotlík na guláš a co je potřeba k přípravě skvělého guláše

Guláš je oblíbené jídlo, které má své kořeny v Maďarsku, ale je populární po celé střední Evropě, včetně České republiky. Příprava guláše v kotlíku pod širým nebem je tradiční a oblíbená metoda, která dodává pokrmu jedinečnou chuť. Aby však byl guláš skutečně dokonalý, je potřeba správně vybrat kotlík a také mít po ruce všechny nezbytné ingredience a náčiní.

Výběr správného kotlíku na guláš

Správný kotlík je klíčový pro přípravu kvalitního guláše. Při výběru kotlíku byste měli vzít v úvahu několik faktorů:

1. Materiál kotlíku

  • Litinový kotlík: Litinové kotlíky jsou skvělé pro pomalé a rovnoměrné vaření, což je ideální pro guláš. Litina dobře udržuje teplo a postupně ho rozvádí, což napomáhá správnému prohřátí a zahuštění guláše. Litinový kotlík je velmi odolný, ale je potřeba ho pravidelně ošetřovat, aby se zabránilo korozi.
  • Smaltový kotlík: Smaltovaný povrch zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla a snadnou údržbu, zatímco robustní konstrukce je zárukou dlouhé životnosti. Za nás je tohle nejlepší volba a naše nabídka je tady proto nejširší. 
  • Nerezový kotlík: Nerezová ocel je snadná na údržbu, odolná proti korozi a nezadržuje pachy ani chutě. Je ale o něco dražší než ocelové či litinové varianty. Nerezový kotlík je velmi praktický a má dlouhou životnost.

2. Velikost kotlíku

Velikost kotlíku závisí na počtu osob, které chcete pohostit. Menší kotlíky o objemu 6-8 litrů jsou ideální pro menší skupiny (4-6 lidí), zatímco pro větší akce můžete zvolit kotlík s objemem 10-15 litrů. Pro hromadné vaření existují i kotlíky o objemu 20 litrů a více.

3. Tvar kotlíku

Kotlíky mohou mít různé tvary. Tradiční kotlík má kulatý tvar s mírně zúženým hrdlem, který pomáhá udržet teplo a rovnoměrně vařit pokrm. Důležité je, aby měl kotlík dostatečně široké dno, které umožňuje snadnější míchání a zabraňuje připálení.

4. Závěsný mechanismus

Kotlíky často mají závěsnou konstrukci, která umožňuje zavěšení nad ohniště. Závěsný mechanismus je velmi praktický, protože umožňuje regulovat výšku kotlíku nad ohněm a tím i teplotu. Ujistěte se, že kotlík má dostatečně pevné ucho a kvalitní řetěz nebo trojnožku.

kotliky-nad-ohen

Co je potřeba k přípravě dobrého guláše

Příprava guláše vyžaduje nejen kvalitní kotlík, ale i správné suroviny a náčiní.

Základní suroviny na guláš

  • Maso: Nejčastěji se používá hovězí nebo vepřové maso. Důležité je, aby bylo maso šťavnaté a mělo dostatek tuku. Klasický guláš je nejčastěji připravován z hovězí kližky, která má ideální strukturu pro dlouhé vaření.
  • Cibule: Guláš bez cibule by nebyl guláš. Cibule dodává základní chuť a přirozeně zahustí pokrm. Obecně platí pravidlo, že na kilogram masa byste měli použít přibližně 2-3 velké cibule.
  • Paprika: Sladká mletá paprika je nezbytná pro dosažení charakteristické barvy a chuti guláše. V některých receptech se používá i pálivá paprika pro pikantní verzi.
  • Česnek: Pro lepší chuť přidáváme česnek, který se hodí zejména k hovězímu masu.
  • Rajčata a papriky: Některé recepty obsahují čerstvá rajčata nebo papriky, které guláši dodávají svěžest a zlepšují jeho strukturu.
  • Koření: Základem je kmín, majoránka, pepř a sůl. Podle chuti můžete přidat i bobkový list nebo nové koření.
  • Brambory nebo knedlíky: Jako příloha jsou oblíbené brambory, ale někteří dávají přednost knedlíkům nebo čerstvému chlebu.

Další potřeby

  • Ohniště: Příprava guláše v kotlíku vyžaduje dobré ohniště. Můžete použít klasické dřevěné palivo, které dodává jídlu jedinečnou chuť, nebo přenosný gril s dřevěným uhlím.
  • Nářadí: K míchání guláše budete potřebovat dlouhou dřevěnou vařečku. Také se hodí naběračka a nůž na přípravu surovin.
  • Dřevo nebo uhlí: Zvolte kvalitní dřevo, které dobře hoří a dlouho vydrží. Pokud používáte uhlí, mějte po ruce dostatečné množství, aby oheň vydržel po celou dobu vaření.

Postup přípravy

  1. Připravte si ohniště a rozpálte oheň. Kotlík zavěste nad oheň a počkejte, až se dostatečně zahřeje.
  2. Restujte cibuli. Na dně kotlíku osmažte cibuli do zlatova.
  3. Přidejte maso. K cibuli přidejte maso a restujte ho, dokud se nezatáhne a nezmění barvu.
  4. Koření a paprika. Přidejte mletou papriku a další koření dle chuti. Vše dobře promíchejte.
  5. Zalijte vodou nebo vývarem. Maso a cibuli zalijte dostatečným množstvím vody nebo vývaru, aby bylo maso ponořené.
  6. Vařte a mícháte. Guláš vařte pomalu a pravidelně míchejte, aby se nepřipaloval. Čím déle se guláš vaří, tím lepší bude.
  7. Dochucení. Nakonec dochuťte guláš solí, pepřem a případně dalšími kořením podle potřeby.

Závěr

Výběr správného kotlíku a pečlivá příprava surovin jsou základem úspěchu. Pokud zvolíte kvalitní materiály a věnujete dostatek času samotnému vaření, váš guláš bude chutný, voňavý a všichni hosté si ho určitě pochutnají.