Vážení zákazníci, z důvodu povodňového stavu se může expedice některých objednávek opozdit. Děkujeme za pochopení.

Nejčastější škůdci českých zahrad: Jak se jich zbavit?

Chystáte se sklízet letní úrodu, ale plody vaší práce vám vyzobali drobní obyvatelé vaší zahrady? Každoroční boj se zahradními škůdci svádí snad každý pěstitel. Proto pro vás dnes máme cenné rady, jak s těmito stvořeními zatočit. Vsadíte na tipy našich babiček, nebo radši zkusíte škodné odlákat o trochu moderněji?

blog-1-huka-in1A blog-1-huka-in2BB blog-1-huka-in3C blog-1-huka-in4D

Ptáci

Ptáci jsou největším zahradním pomocníkem i nepřítelem. Odvedou skvělou práci, když ze záhonu vyzobají slimáky nebo hmyz. Stejně tak jako na žížale si ale řada ptáků ráda pochutná na sladkých bobulích. Především pro úrodu třešní, višní, jahod, rybízu nebo angreštu nejsou na zahrádce vítáni. Jestliže tedy nechcete svou sklizní nakrmit všechny ptačí rodinky v širokém okolí, můžete se jich poměrně snadno zbavit.

Rovnou vzdejte uplácení lojovými koulemi, těm ptáci před čerstvou jahodou přednost nedají. Místo toho můžete na strom pověsit obyčejné CD. Když budete mít štěstí, pták se lekne třpytu, popřípadě dokonce vlastního odrazu z CD a vezme nohy na ramena. Zkusit lze také vystrašit ptáky hlukem, například zavěšenými plechovkami. Na tento zvuk si však ptáci brzy zvyknou a také nastává problém, když přijde bezvětří.

Malí ptáčci, kteří nám však nejčastěji kradou plody ze zahrad, mají pochopitelně strach z větších dravých ptáků. Nemusíte jít ale lovit jestřába do pytle a nosit ho k domu, stačí si pořídit plastovou maketu a tu umístit do záhonu nebo pověsit na strom. Sami uvidíte, jakou dokáže takový plastový sokol, havran, jestřáb nebo sova udělat službu. Stačí maketu umístit mezi větve stromu nebo listy záhonku tak, aby byla viditelná, ale ne přímo do očí bijící. Nezapomeňte ji pak jen co pár dní přemístit o kus jinam, jinak by si ptáci mohli na sošku zvyknout a přestat se bát.

Poslední možností pak je také elektronický plašič. Ten začne při přiblížení nejen ptáků, ale také kun, zajíců či dalších zvířat blikat a vydávat hlasité zvuky podobné káněti. Když zkombinujete tento elektronický plašič s věrohodnou plastovou maketou, můžete mít jistotu, že se k vaší úrodě nepřiblíží ani noha.

blog-1-huka-in5

Hmyz a bezobratlí

Dalším nepříjemným škůdcem, se kterým každoročně bojuje snad každý zahrádkář, je hmyz. Mšice, housenky, svilušky, ale i slimáci, plži a mnoho dalších nám pravidelně ničí úrodu. Jak s nimi ale zatočit?

Jednou možností jsou postřiky, které jsou pro naše tělo netoxické, ale hmyz udrží zaručeně z cesty. Mnoho zahrádkářů se ale snaží pěstovat své plody zcela bez chemie.

I pro ty je možností stále mnoho. Kolem zahrádky můžete vysadit například levandule nebo plektrantus. Tyto vzhledné rostlinky totiž svým pachem odpuzují hmyz, v tomto případě především zákeřné mšice.

Neopomenutelným pomocníkem je solární hubič hmyzu. Na pohled obyčejná lampička, kterou umístíte poblíž svého záhonku, vás zbaví všeho, co se k ní přiblíží. Stromy pak lze ochránit lepovými pásy proti lezoucímu hmyzu. Na ovocné keře zase pomůže rozvěsit žluté lepové desky. Ty totiž svou sytou barvou navnadí hmyz, který už se od nich posléze neodlepí a neuškodí tak vaší úrodě.

blog-1-huka-in7

Krtci

Posledními nechvalnými škůdci jsou krtci, hraboši a podobná drobná stvoření. Ti nejenže dělají na pozemku nevzhledné hromádky, ale živí se mimo jiné okusováním kořínků rostlin, čímž zabraňují jejich prospívání a plození. Nejznámějším odpuzovačem těchto zvířátek jsou elektronické plašiče, které stačí zabodnout do země na zahrádce a díky vysokému pisklavému zvuku, který by pro lidské ucho měl být neslyšitelný, udrží hlodavce od vašich záhonů dál.

Krtka se ale dá vyplašit i kreativněji. Pěstujete-li na své zahrádce například česnek, afrikány nebo aksamitník, bude se od vašeho záhonku držet dál, tyto rostlinky totiž krtkům páchnou a tudíž je odpuzují.