Čím víc nakoupíte, tím větší sleva. Více o akci ZDE.

Čas sklizně

Dožínky jsou za námi, listy se pomalu začínají barvit do ruda a to může znamenat pouze jediné - přichází podzim. Doba, kdy nás příroda odměňuje za celoroční péči bohatou úrodou. Čas, kdy se zahrady plní vůní zralého ovoce a barevné listí tvoří malebné kulisy pro sklizeň. Ať už máte malý sad nebo jen několik ovocných stromů, podzimní sklizeň je příležitost, jak si připravit zásoby na zimu a užít si plody své práce. Dnes se tedy zaměříme na různé způsoby, jak úrodu využít.

blog-9-3

Moštování

Moštování je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování podzimní úrody. Není nic lepšího než sklenice čerstvého jablečného moštu, který nejen skvěle chutná, ale je také plný vitamínů. Pro přípravu moštu potřebujete kvalitní drtič na ovoce, který vám pomůže rozdrtit plody na jemnou kaši. Tím se uvolní maximum šťávy a usnadní se následné lisování.

Lis na ovoce je dalším nepostradatelným pomocníkem. Jeho použití je jednoduché a efektivní – stačí naplnit lis drceným ovocem a otočit pákou. Výsledkem je čerstvý mošt, který můžete ihned konzumovat nebo uchovat na později. Pro delší skladování doporučujeme mošt pasterizovat. Zahřátím na 75 °C po 20 minutách zničíte nežádoucí mikroorganismy a prodloužíte trvanlivost. Uchovávejte mošt v čistých nádobách na chladném a tmavém místě.

Tip: Pro zajímavější chuť přidejte při drcení trochu skořice nebo zázvoru, to dodá moštu jedinečné aroma.

blog-9-1

Pálení

Pro ty, kteří hledají tradičnější způsoby zpracování ovoce, je pálení skvělou volbou. Výroba domácí kořalky je umění, které vyžaduje trpělivost a pečlivost, ale výsledek stojí za to. Nejprve je důležité nasbírat dostatečné množství zralého ovoce. K dosažení i na ty nejvyšší větve vám může pomoci trháček, se kterým je práce o kus snazší a rychlejší.

Po sběru ovoce je potřeba jej nechat zkvasit, což trvá několik týdnů. Ovoce umístěte do nádoby s dostatečným přístupem vzduchu, ale chraňte ho před nečistotami. Proces můžete urychlit pomocí kvasinek. Po dokončení kvašení přichází na řadu pálení. Doporučujeme nespěchat a pracovat v malých dávkách pro lepší kvalitu destilátu. Přeci jen, trpělivost růže přináší!

Tip: Při pálení sledujte teplotu, aby se destilát nepřepálil, to by zhoršilo chuť kořalky. Nasbírané ovoce také může být lehce přezrálé, chuti to vůbec neublíží, právě naopak.

blog-9-2

Zavařování

Zavařování je další skvělý způsob, jak si uchovat chuť podzimní úrody na zimu. Ať už se rozhodnete pro zavařování jablek, hrušek nebo švestek, výsledkem budou lahodné kompoty či džemy. 

Před samotným zavařováním ovoce důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte cukr podle chuti a druhu ovoce – švestky potřebují méně cukru než kyselá jablka.

Při vaření džemu směs pravidelně míchejte, aby se nepřipálila. Jakmile dosáhne požadované konzistence, nalijte ji do sterilizovaných sklenic. Sterilizace je důležitá pro dlouhou trvanlivost – sklenice můžete sterilizovat varem ve vodě. Po naplnění sklenic je pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak, který pomůže uchovat džem čerstvý.

Tip: Pro zajímavější chuť přidejte do džemu vanilku nebo kardamom. Nebojte se také kombinovat různé druhy ovoce. Například kombinaci jablek a švestek si přímo zamilujete v chladných zimních dnech.